Fredag, 10 Okt.

Dagens meny:
Grillad kycklingfilé med mynta och chiligremolata samt rostad klyftpotatis
Veckans pasta: Pasta med pesto och hyvlad parmesan och parmaskinka
Vegetarisk: Pasta med pesto och en bit paprika

Viktor
Il Primo. Jag har varit inne och vänt någon gång. Jag kan inte bestämma mig om vilket tycke jag befäst mig vid innan dagens måltid. Var jag peppad? Var Il Primo som en gammal, dyr flaska vin som jag bara väntade på att få öppna i rätt läge? Brydde jag mig inte? Väl där dömde jag ut det. Totalt. Menyn (utskriven direkt från en annan lunchsajt) var placerad över asietten och mina bestick. Il Primo var ingen gammal exklusiv druvextraktsblandning. Il Primo var istället en alkoholfri äppeldryck (med ciderkaraktär) med utgångsdatum i det förra seklet. Il Primo skulle ha lägst odds om Ladbrokes hade en lista över vilka restauranger som är mest benägna att skapa en salmonellaepidemi.

David
Dagens lunch är som ett mysterium. Det hela började så bra. Karl ringde och bokade bord för fem på Il Primo. Vi blev hänvisade till vårt bord där uppvärmt sött bröd väntade på att vi skulle smeta tapenade på dom. Brödet var mycket gott. Alla var peppade – en lunch att minnas. Äntligen!

Sedan hände något; maten kom in. Jag och Viktor fick ett kycklingbröst och tre potatisklyftor. Med andra ord var kyckling till potatis-ration hemsk. Tre potatisklyftor? Det är inte ens en (1) potatis. Kycklingen var precis tillagad. Med precis menar jag att den tillagats på gränsen till att vara rå. Den kanske till och med var rå. Kändes nog lite vattnig… Allt som allt var jag mycket missnöjd med maten. Karl och Tommys vegetariska rätt såg om möjligt ännu fattigare ut, men jag lämnar det till dom.

Sist vi var så här missnöjda var på Italian bar i postgallerian. Enligt utsago är det samme kroat (jag vill inte hänga ut någon här, så låt oss kalla honom Tess) som äger bägge av dessa italienska restauranger.

Så, lunch för över 100 kronor och vi blev inte ens mätta. Inte heller tyckte vi att det var speciellt gott. Hit går vi inte igen.

Karl
•Kul bestick, speciellt kniven som har liksom ett ”twistat” handtag
•Tillmötesgående personal, det gick mycket smidigt att ändra en felaktig mineralvattenbeställning
•Nästan perfekt tid från beställning till att maten kom ut till bordet, inte sådär snabbt så man inte hinner äta upp salladen

Men..

•105 kronor är inte rimligt för pasta med pesto och en bit paprika.
•David beställde för min räkning in naturellt mineralvatten istället för citrus-dito.
•Tyvärr fick man ingen sallad att äta under den annars så väl avstämda tiden man väntade på maten.

Trevlig fredagslunch

Tommy
Var ska man börja? Sjukt peppade gick vi till Il Primo för en trevlig fredagslunch. Det började bra. Mycket trevligt bröd med en fantastisk tapenade stod på bordet när vi slog oss ner. Vi hade ringt och bokat bord och samtidigt passat på att kolla lite vad de skulle kunna fixa för vegetariska alternativ. Vi blev lovade något innehållande kronärtskocka och lite annat. Lät ju bra. När vi sedan fick ut maten var det en sjukt fantasilös pestovariant med lite syltad kall paprika och alldeles för mycket olja. Inte så bra.

Man kan väl säga att formkurvan för lunchen liknade Jas 39 Gripen flygtur den 8:e augusti 1993. Började bra men slutade i kaos. Kaffet var dock gott och det kom in en trevlig liten chokladsak till. Den lilla överraskningen kanske man kan ta som att det slutade ändå ganska bra. Jag menar, ingen dog ju i alla fall.

Slagge - Veckans gästbloggare
Är man på besök i Västerås känns Trevlig lunch som ett naturligt inslag. Förväntningarna var stora på denna ack så betydesefulla del av vardagen. Il Primo var målet. Då jag inte är så erfaren Trevlig-lunchare hade jag inga som helst förhoppningar på stället egentligen. Lunch för mig är att äta sin mat, och förhoppningsvis bli mätt. Nu skulle den ju vara trevlig också. Maten i sig var det väl inge fel på. Att den kostade 1/10 av min månadsbudget för mat var ju mindre trevligt. Men sällskapet var trevligt, även om dom mest pratade om blockader och matförgiftningar. Men ah, jag får väl vara nöjd med att ha varit med på en (O-)Trevlig lunch i Västerås. På återseende!

Torsdag, 9 Okt.

Dagens meny:
Ej tillgänglig, men sådär lite snabbt från huvudet:
Kött
Grönsaker
Ris
Olja
Soja

Viktor
Redan igår sattes thaimat upp på agendan. Sulo tjatade om Gulab och jag tyckte vi kunde gå till lilla Spicy hot någon dag. Det gjorde vi i dag. När den lilla thairestaurangen öppnade för massa år sedan var jag och en vän tidiga med att bli stammisar och har sedan dess haft ett nära band till platsen. I dag satte vi oss vid borden i den avdelning som i början tillhörde det klassiska tidningsantikvariatet där Erik köpt sin ungdoms Fantomen-tidningar. 13C blev det, som vanligt. I dag var den väldigt god. Den var stark. Tur då att de har världens bästa sodavatten! Trevlig lunch!

David
Kyckling med thailändsk (duh!) röd curry. Röd curry alltså – vilken grej. Jag saknar ord, det är så fantastiskt gott. Jag är i extas efter dagens lunch, de andra här på Trevlig lunch-redaktionen är inte riktigt lika positiva.

Det hela bygger lite på att vi gick till lilla Spicy hot, där vid polisstationen. Här är det något lugnare än på Sturegatan. Här känns det till och med trevligt att sitta. Människor, från alla yrkeskategorier, strömmar in och ut. Jag såg både en pilot och en polis som handlade mat idag. Dom tycker säkert också om röd curry. Röd curry alltså – vilken grej.

Vi diskuterade den 40-åriga artistens åtal över lunchen. Undrar hur det ska gå med det där. Hoppas det löser sig för honom, för han gillar säkert också blockljus, nej jag menar röd curry. Röd curry alltså – vilken grej.

Karl
Lilla Spicy är om möjligt något trevligare än vanliga Spicy hot där farbrorn i kassan skriker på en så man blir rädd. På lilla är personalen inte lika skräckinjagande - och så är det gott sodavatten. Hejdå

Tommy
Trevlig lunch på Spicy hot? Knappast. Jag kan nog säga att jag inte är nöjd med något som hade med lunchen att göra idag. Det mest tragiska är ju dock att jag skulle inte ens ha behövt äta på Spicy idag för att skriva det här för man vet ju ALLTID hur det smakar. Typ olja och lite soja. Jag käkade stekta nudlar med grönsaker och det är ju ungefär så intressant som det låter. Champinjoner och paprika funkar ju men vad är dealen med bambuskott som jämt fastnar i tänderna. Minimajs?! Vem gillar minimajs? Vem uppfann minimajs? Och varför? Jo, för att David skulle ha en till konstig grej han kan äta framför tv:n direkt ur konservburken.

Jag sa innan vi började käka att det nog var sista gången jag åt på Spicy hot och det kommer jag förhoppningsvis stå för också. Otrevlig torsdagslunch. Imorgon är det fredag och då ska vi slå på stort när Slagge är i stan o allt! Trevlig lunch!

Onsdag, 8 Okt.

Dagens meny:
Helstekt fläskkarré med rosépepparsås
Panerad strömmingflundra med potatismos samt tillbehör
Pasta Sicilliana
Vegetarisk lasagne
Grillad kycklingfilé

Viktor
Efter att först blandat ihop Atrium med Nautilus, och sedan missuppfattat den som vanligt röriga MSN-gruppchaten genom att göra mig beredd på att ta Opeln ut till Lövudden för att käka stod det klart för mig att jag har ADHD och att Atrium är det man brukar kalla för "grekiska". Det är en grekisk restaurang. I stan. Med svensk husmanskost. En stor portion strömmingsflundra med hemmagjord (Hassan-skämtet är played) potatismos och limeaioli blev det från buffén, och det enda jag anmärkte kritiskt på var det dammsamlande kranvattnet man fick vid kassan var tillsammans med den lite för höga grek-to-arabhalvö-ration. Maten var dock fantastisk. Trevlig lunch!

David
Atrium. Jag trodde vi hade blockad här, men tydligen hade vi inte det. Händelsen var att för ungefär ett halvår sedan var vi här en lunch och åt. Efter maten, när vi skulle hämta kaffe, fanns det en larvig skylt med texten ”max 1 kaka/pers” vid kakorna. Detta har vi här på Trevlig lunch-redaktionen retat oss på något enormt. Det kan väl inte skapa något annat än illvilja mot restaurangen i fråga? Om man nu serverar billiga Gille-kakor kan det väl ändå inte skada så mycket om någon gäst vill ha två havreflarn till kaffet. Va fan. Det är ungefär som att inte låta dryck ingå i lunchpriset. Nej just ja, det gör det inte heller på Atrium!

För att återgå till kakproblemet hade Atrium löst det hela genom att inte servera några kakor alls. Det var ju bra för dom! Nu tjänar dom typ 20 kr om dagen i kakkostnader och förlorade bara fyra lunchkunder på kuppen. Trevlig lunch!
Karl
Atrium är en något bortglömd restaurang trots ett helt ok läge. Utanför ingången stod en ”gatupratare” med menyn utskriven på mycket trevligt vis med de olika bufféalternativen specificerade i kategori; kött, fisk, fågel, vegetariskt, pasta - snyggt! Betalningsrutinen var praktiskt lagd före måltiden, och glasen med det redan uppslagna kranvattnet stod och väntade på disken. Just det, kranvatten. Man kan kanske tycka att detta är att vara lite petig, men även om ”dryck” inte ingår så kan man väl gott och väl bjuda på sodavatten eller åtminstone citronvatten?

Efter ett fint salladsbord med färskt bröd kom turen till varmrätten. Tallriken plockades upp ur tallriksvärmaren och personal påpekar snabbt att ”30 procent av matens värme försvinner på kall tallrik”, informativt! En vegetarisk lasagne utan en tillstymmelse till tomat lite på gott och ont; den var väl ok. Tyvärr, i och med att lasagne är en allt-i-ett-rätt, så kändes det inte som läge att komplettera den med de övriga till synes trevliga tillbehören som fanns i buffén; potatis, klyftpotatis och ris. En god idé för Atriums räkning vore att låta den vegetariska rätten motsvara kött-, fågel-, och/eller fiskrätten och dela tillbehör med dem/den!

Trevligt: Bra bemötande och observant personal, trevlig lokal, tallriksvärmare

Otrevligt: Inget sodavatten, något oinspirerad vegetarisk rätt, inga kakor till kaffet

Summering: Atrium, testa det där jag nämnde om den vegetariska rätten, så lovar jag att komma tillbaka igen. Kanske kan jag till och med få med mig någon mer från Trevlig lunch. Trevlig lunch!

Tommy
Atrium skulle få en ny chans efter den inofficiella blockaden vi införde för ett år sen ungefär. Inte mycket hade förändrats men det blev ändå ganska trevligt. Jag käkade såklart den vegetariska lasagnen och den var mer som en grönsakslåda med lite pasta. Inte nödvändigtvis på ett dåligt vis men lite annorlunda sådär.

Det blev annars en rätt så snabb lunch. Vi ville egentligen inte stressa men vi hade ätit och druckit kaffe på en dryg halvtimme. Vad ska man nu göra? Vi strosade i sakta mak i riktning mot gruvan. Lite finchoklad till eftermiddagen kanske? Vi slank in på Ericssons frukt och grönt och kikade på sortimentet. Karl som har koll på vilken choklad man ska köpa slog till på en liten exklusiv bit. Trevlig lunch!

Tisdag, 7 Okt.

Dagens meny:
Ej tillgänglig, fast snabbt från huvudet återskapad meny;
Pizza
Sallad

Viktor
Att halv är det nya prick verkar typ halva Västerås ha kommit på, med tanke på att det idag var fullt på både Real och Kajen. Efter att ha först gått suckande ut från Kajen och in till det fullbokade Real, gick vi tillbaka till Kajen och beställde pizza. Min pizza (bild) var ganska smaklös och kladdig. Jag var inte ens sugen på köttfärs. Fel val av mig alltså. Sodavattnet var gott och kallt. Diskussioner om kristendom, The Venus Project och världsbanken fick dock detta till att bli en ganska trevlig lunch. Trevlig lunch!

David
Att vi aldrig lär oss? Nu blev det ju pizzalunch igen?

Kajens fik och butik är inget ställe vi kommer att besöka mer på luncherna. Det är nog fint här på kvällar och helger, men det var proppfullt med folk. Så fullt att vi var tvungna att dela på oss. Jag och Tommy hittade ett tvåpersonsbord medan Karl och Viktor sökte rätt på ett annat. Fiasko.

Dessutom luktade det Vicks eucalyptus i hela lokalen, jättemycket, så det stack i näsan. Otroligt misslyckat försök att få haket att dofta gott genom att täcka över lukten med en annan - istället för att göra någonting åt den första.

Jag är ledsen att behöva yttra orden men det är en definitiv lunchblockad från min sida, tyvärr. Jag kanske kommer in någon helg, eller inte.

Karl
Pizza nummer 15 var en god om än en något rinnig historia. Dock vägdes detta upp av utsökta soltorkade tomater och smakfull kronärtskocka.
Det är också mycket trevligt av Kajens att leverera pizzan "slicead"
(Ja, precis som ni antagligen förstod betyder det alltså ungefär det samma som uppdelad-i-lagom-stora-tårtbitar. Jo jag talar fortfarande om pizza, men uttrycket "tårtbitar" är faktiskt vedertaget. Jag kan lova att hur mycket ni än påstår att ni kallar de små tårtbitarna i Trivial pursuit för "pluppar" så har ni bergis använt just uttrycket "tårtbitar" om dem fast vi egentligen alla vet att de inte är gjorda av tårta utan av plast. Mer rätt skulle väl vara att kalla dem för till exempel "pluppar"?)!

Tyvärr var det lite väl långt att gå till Kajens i dagens stränga kyla, speciellt när man redan innan man hunnit så mycket som slänga en minsta blick mot kaffekannan, blir utmotad från restaurangen av en Viktor som är minst lika stressad som David och Tommy är ointresserade av att gå på ytterligare lokal för kaffe på maten. Nej idag blev det nog totalt sett en inte så jättetrevlig lunch. Trevlig lunch!

Tommy
Lite smått skeptisk gick jag med på att gå till Kajens fik där dagens lunch skulle intas. Enligt Viktor har de riktigt feta sallader men jag har alltid haft svårt för att äta sallad som mat så det blev pizza vilket inte heller är optimal lunchmat. Det var väldigt fullt på nämnda fik så vi fick dela upp oss. Splitlunch.

Jag har aldrig ätit på Kajen förut men jag måste medge att pizzan var absolut världsklass. Det blev dock en ganska dyr och otrevlig historia. Samt kaffelös. Otrevlig tisdag. Kallt var det ute också.


Måndag, 6 Okt.

Dagens meny:
Oxstek med gräddsås och gelé

Viktor
Solpromenad till Vasagatans lilla pärla, Varda. Jag har spenderat mycket tid där, både på lunch och efter Bolibompatimmen. Terrassen var borta, trots oktobersolens varma täcke över stadens gator och torg. Ramlösa skogshallon, bra bröd, OK sallad och en alldeles för rinnig gelé var de närmaste intrycken jag når till detta inlägg. Jag har även en synpunkt på tillagningen av oxsteken, då det kändes som att den beretts på hög. Ungefär som att skivorna placerats på varandra och sedan hamnat i stekpannan. Detta gör att bara de yttersta sidorna får stekyta, medan de innanför har en torr och kryddlös känsla till sig. Ganska trevlig lunch. Trevlig lunch!

David
Så gick vi till Varda ändå. Vi har länge inte velat gå dit för att Karl och Tommy alltid fått samma trista vegetariska rätt. När dom senast fick pasta med burktomatsås blev det en liten inofficiell blockad som bröts nu idag när vi med skeptiska steg tågade in på Varda.

Dagens husman, oxstek, gräddsås och gelé, var helt OK. Oxsteken smakade mest gräddsås då denna tog över hela maträtten vattnig som den var, och den oannonserade gurkan som låg på tallriken – vad var dealen med den? Men men, det var ändå en fantastiskt trevlig lunch. Det är nämligen det som är dilemmat med Varda. Maten är aldrig speciellt bra (speciellt inte för halva Trevlig lunch-gänget som är trädkramare) men det är fint och trevligt där inne. Bossa nova i stereon och sköna stolar. Gott kaffe och bra kakor. Man vill gärna luncha här, men maten gör en besviken gång på gång.

Vi språkade länge och vilt om utvecklingen av Trevlig lunch. Skapa filialer i andra städer kanske? Tävlingar och utlottningar? Trevlig lunch-awards varje år? Har ni fler tips på hur vi kan ta Trevlig lunch till en ny nivå så lämna ett meddelande bland kommentarerna!

Karl
Då var det dags för ytterligare en premiär, men också dags för ytterligare quornfilé. Jag lovade att släppa på min om än något inofficiella Varda-blockad såvida vi skulle bli erbjudna något annat vegetariskt alternativ än den sedvanliga pastan med quornfilé, och kors i taket - servitören berättade att dagens vegetariska var quornfilé med potatis och vitvinssås. Ok tänkte jag, tills maten kom in; pasta med quornfilé. Efter ett kort meningsbyte med servitören löstes dock problemet och några minuter senare kom min utlovade rätt. Den var väl god.

Varda är en fin och trevlig restaurang med överlag gott bemötande och egentligen bra mat också. Men det skall inte vara samma mat på menyn varje dag. Jag skulle inte vilja behöva göra såhär egentligen, men tills Varda har bättrat sig på veg-fronten - fortfarande något inofficiell blockad.

Tommy
Förut var vi nästan jämt på Varda. Nu är vi inte där lika ofta. Förut var det bättre mat där. Nu är det inte lika bra längre. Ibland kan man ändå tänka sig att gå dit för det är trots allt riktigt bra utsikt om man sitter på terrassen eller längs fönstret. På något skumt sätt blir det ändå ganska trevligt på Varda fast det inte verkar som någon är direkt nöjd med maten. Idag hade vi dessutom ett trevligt styrelsemöte där vi diskuterade lite framtidsplaner för företaget. Trevlig affärslunch! TAL!

Extra pluspoäng också för tre sorters kakor till kaffet. Ett minus dock till att vi inte fick den mat vi hade blivit lovade. Plus-minus-noll-lunch (+-0L)