Fredag, 31 Okt.

Dagens meny:
Oxgryta Bourgignon, champinjoner, bacon, lök

David
Idag kantades lunchen av att vi skulle på konferens hela eftermiddagen. Något som ingen här på redaktionen har sett fram emot. Att Karl dessutom fortfarande är bortrest och att Viktor gått upp i rök förbättrade inte situationen. Dessutom förstörde konferensen våra rutiner när det gäller att uppdatera den här bloggen. Spott, fräs, tvi och ve!

Vi chansade på Varda idag. Och det var riktigt trevligt! Oxgrytan var riktigt smaklig och Tommys vegetariska skapade stor succé. Otrevlig konferens, dock trevlig lunch!

Tommy

Ännu en dag är redaktionen reducerad till 50%. Idag hade vi inte en aning om var vi skulle gå men till slut hamnade vi på Varda. Mest pga att det kom en blizzard av blötsnö genom stan och vi blev snabbt tvungna att söka skydd. Väl inne blev vi placerade ganska nära ingången och fortsatte att huttra ett tag till. Den mysiga elden hjälpte inte alls. Jaha, den var bara på tv...

Maten idag var riktigt god. Big up Varda! Champinjonsåsen var krämig och hade en riktigt bra smak. Quornfiléerna var perfekt stekta och potatisen kokt enligt instruktionsboken. Jag gillar att man numera får hämta bröd och sallad själv för då kan man ta ett par extra skivor av det fantastiska brödet. Summan av kardemumman: Trevlig lunch!

Torsdag, 30 Okt.

Dagens meny:
Raggmunk med stekt fläsk och lingonsylt
Bruna bönor med stekt fläsk och kokt potatis
Husets lasagne
Stekt strömming med hemlagat potatismos och skirat smör
Falukorv med stekt potatis och stekt ägg
Kålpudding med gräddsås, lingonsylt och kokt potatis
Vegetariskt: husets quornlasagne

Viktor
Med tanke på att Karl åkt iväg gick logiken hos de andra två i banor om själva åka iväg. För att äta lunch. "Det kanske tar lite längre tid". Som bekant tar jag hellre en kortare än en längre lunch, så därför beslutade jag mig att gå till "lilla Spicy" för att äta med min kollega. Sodavattnet var asgott men maten var alldeles för stark. Jag hade inte heller någon märkbar aptit, så jag åt väl typ en tredjedel av det jag hade blivit serverad. Kikkomansoya och CBM system. Trevlig lunch!

David
Karl har rest till Lotta Engbergs och Sandra Dahlbergs hemort, Lycksele. Viktor hade inte tid att ta lunch i anständig längd och bestämde sig för att ta OTL. Så kvar på Trevlig lunch blev endast jag och Tommy. Vi var inte mindre äventyrslystna för det i och för sig utan åkte ut till Valby friluftsmuseum för lunch.

Vi brukade åka hit så ofta vi kunde under sommartiden. Det är bra här. Vi gillar Gaggeska gården. Och Tommy känner på något märkligt sätt ägarna, eller åtminstone en del av personalen.

Jag åt vilket fall den vegetariska lasagnen. Det var mycket god, fast kall på sina stället. Mycket märkligt. Det ångade av värme från den fina lilla formen men ändå hade maten i formen vägrat värma sig. Men ska jag vara ärlig så gjorde det inte mycket, det mesta var ändå varmt och det var som sagt mycket gott. Trevlig lunch! Bää!

Tommy
Kraftigt reducerade åkte kvarvarande styrka på en liten roadtrip till Gaggeska. Gaggeska ägs och drivs av en god vän till mig vid namn Boss samt hans gumma som faktiskt kallas just Gumman. Boss och Gumman fokuserar på bra husmanskost i en trivsam miljö. Dessutom finns det alltid ett riktigt bra vegetariskt alternativ som ofta innehåller quorn i någon form. Det uppskattas av gräsätarna i gänget.

Vi träffade även på ett par andra gräsätare på vägen till parkeringen. En stod på en sten och spanade medan en annan tog för sig av barkbuffén som var uppdukad i inhägnaden. Vi pratade lite om dessa kreatur och om hur skönt ovetande de är om allt. De fattar ju verkligen ingenting mer än att de gillar att käka lite växter och gå runt och slå dank. Trevlig lunch!

Onsdag, 29 Okt.

Dagens meny:
Thailändsk lunchbuffé

Viktor

I Virginia Woolfs klassiska novell Mot Fyren har det äkta paret Ramsey ett lantställe vid vattnet. Makarnas relation är skör och världen de lever i har stannat upp, men accelererat på samma gång, allt på grund av det pågående världskriget. Sonen Ramsey är – likt det verklighetsfrånvända barnet i Tarkovskys fantastiska Offret från 1986 ("Väck inte barnet! För Guds skull, väck inte barnet!" skriks det tyst bland de vuxna när flygplansmotorerna, tillika deras nysläppta bomber viner genom luften ovanför lyxhuset de lever i) – naiv nog att inte ta sina föräldrars handleder och se världen för vad den verkligen är, han tjatar istället om och blir lovad en utflykt till den närliggande fyren. En utflykt perfekt i fantasin, men även en utflykt som aldrig tillåts ta vid.

Lite så kände jag när jag stod i kassan på thaistället som jag inte har någon aning om vad det heter. Varje dag hoppas jag på att vi ska komma fram. Fram till fyren, fram till rummet där alla ens önskningar går i uppfyllelse. Det var inte dit vi kom idag. Men tråkigt instant classic med apelsin! Trevlig lunch!

David
Idag följde Kent med på lunch. Kent är inte i stan så ofta så han fick välja plats. Vid upprabblande av stadens alternativ valde han ganska direkt thaihoran, eller Chaiyo Thai som vi börjar lära oss att det numera heter. Eller det har nog alltid hetat det.

Jag åt exakt samma mat som sist. Det brukar bli så på buffé. Man, jag i det här fallet, väljer det man vet att man, jag, tycker om. Röd curry med biff, kyckling, vårrullar och ris. Det var gott även idag. Det är något med mat från Asien som jag gillar. Trevlig lunch!

Karl
Alltså det här med plommonsåsen; Tommy envisas med att den är ”så jävla god” men jag vet inte om jag kan hålla med om det. Den var väldigt obehaglig - lite som tapetklister i konistensen fast seg och rinnig i ett. Jag höll mig i övrigt till sweet chili som David alltid förespråkat som ”tvåtusentalets ketchup”. De övriga såserna som fanns/inte fanns att välja på, vilka jag för övrigt heller inte smakade på, var ”fisksås med chilli”, ”jordnötter sås” och soya. Fisksåsen var jag ju av förklarliga skäl inte så sugen på, men ”jordnötter sås” hade varit kul att testa. Dock var den – (A) slut, (B) bara inte framställd, eller (C) så var skålen så ytte-pytte-liten att jag inte såg den där vid ”jordnötter sås”-skylten. Jag röstar på (A/B). Trevlig lunch!

Tommy
Paniklunch! Efter ihärdigt diskuterande hamnade vi åter igen på Amadeus aka Svensson aka Chaiyo Thai. Det gjorde inget för mig då det är bra för att vara thai enligt mitt tycke. Egentligen ville jag gå till Sportköket idag men det passade inte tidsmässigt för gästluncharen ”Chefen”. Han var som Karl uttryckte det ”inte Sportköket-kompatibel”.

Vi diskuterade en intressant sak. På nästan alla thaiställen bjuds det på Kikkoman soja. Det är ju en rätt ansedd soja och den godaste enligt mig. Dessutom är flaskan fint utformad. Problemet är att man kan skruva av locket och fylla på med fulsoja. Trots att det står på flaskan ”refill only with Kikkoman” så har jag mina misstankar att så inte är fallet på de flesta ställen. Min teori är att de köper in en platta Kikkoman då och då och sen fyller de på med någon annan konstig sörja som säljs på fat. På detta vis behöver restauranterna bara köpa in ett par Kikkoman var fjärde år för att bäst före-datumet som står tryckt på kapsylen inte ska ha gått ut.

Tisdag, 28 Okt.

Dagens meny:
Grillad benfri kotlett med rotfruktskaka & stuvad savoykål
Pasta med köttfärssås & parmesan
Vegetarisk Pytt i Panna med inlagda polkabetor samt förlorat ägg

Viktor
Vid närmare eftertanke klandrar jag inte Strike för att ha förstört dagens lunch. Jag tar på mig allt själv. Jag propsade och propsade, men jag måste medge att jag begick ett misstag i och med det. Jag borde ha vetat bättre. Trevlig lunch!

David
Idag kom jag in i MSN-gruppchatten lite sent och Viktor hade då förslagit Strike som dagens lunchställe. Jag har alltid tyckt illa om Strike så utan att tveka la jag in mitt veto mot Strike och sedan blev det på något vis att jag själv fick bestämma lunchställe. Fast att jag ensam skulle bestämma lunchställe är inte rättvist så för att göra mig till en martyr gick jag med på att vi ändå skulle gå till Strike. För det är ”så jävla god” mat där enligt resten av Trevlig lunch-personalen.

Fast det var helt misslyckat. Jag åt det vegetariska alternativet som var minst dåligt av de tre alternativen. Syrliga polkabetor och kväljningar mot slutet av måltiden. Blockad enligt mig, en liten inofficiell i alla fall. Strike är precis som Varda, fast lite sämre. Det är alltid ganska trevligt, fast inte lika trevligt som Varda. Och maten är alltid äcklig, till och med lite äckligare än Varda. Vad är förresten dealen med bowling? Vem gillar att bowla? Vem gillar att äta bland bowlingklot?

Karl
Idag serverades pytt, fast med lite större bitar! En(!) bit quorn hittade jag där i också. Jag undrar om den kom i av misstag eller om det bara var snålt tilltaget. Strike bjuder på ett riktigt trevligt tillbehörs-initiativ med polkabeta istället för det sedvanliga rödbeta, och även fast jag inte är någon ägg-ätare av större rang så var det förlorade ägget i alla fall kul att titta på! Nu får jag inte skriva mer för de andra för de blev så sura igår för jag skrev ett ”..så jävla långt inlägg”. Trevlig lunch!

Tommy
Idag hände en rolig grej. David skulle få bestämma var vi skulle äta. Det enda förslaget som vi hade pratat om var Strike men det var upp till David var vi skulle gå. David är en sådan person som ääääääälskar thaimat så nu hade han ju chansen att välja sitt absoluta favoritställe Gulab Thai. Det skulle varit helt ok för oss att gå dit eftersom det var hans beslut. Men av någon outgrundlig anledning så valde karln Strike! Det bör tilläggas att David hatar Strike från botten av sitt hjärta så ingen fattade ett jota. Vi pratade inte om det sedan heller eftersom vi hade fullt upp med att diskutera poker, smilies, kronans värde samt Karls och Davids obefintliga intresse för sport (både att utöva och titta på). Trevlig lunch!

Måndag, 27 Okt.

Dagens meny:
Grillad fläskfilé med chilibearnaise och cajunkryddad klyftpotatis
Smörstekt laxfilé med citronhollandaise och kokt potatis
Vegetarisk pasta casarecce med chilifrästa färska champinjoner, rödlök, paprika, zucchini, soltorkade tomater och grädde

Viktor
Hej, jag är hemma och är sjuk. OTL!

David
Idag gick vi till Bankiren, mest på skämt men det var riktigt trevligt måste jag ändå säga. Jag beställde grillad fläskfilé med chilibearnaise och cajunkryddad klyftpotatis. Den chilikryddade bearnaisesåsen var himmelsk och jag hade nog inte tackat nej till både en o två klickar till.

Vi fick sitta i små trevliga bås för fyra personer. Längst bort i lokalen fanns en projektor med kass upplösning som visade MTV utan ljud. Vad är dealen med storbilds-TV/ projektion om man ändå bara ska visa MTV? Här satt vi och ville ha en trevlig lunch samtidigt som våra blickar ständigt vandrade mot halvnakna r&b-tjejer och spottande hiphop-killar. Det var ”Petter vs Kayne West” som dom visade idag. Det gick ut på att dom spelade varannan video från de båda artisterna. ”Det går bra nu” versus ”Good life”, ”Min klick” versus ”Gold digger”, ”Vinden har vänt” versus ”Through the wire” et cetera. Jagvetintevemsomvann. Trevlig lunch!

Karl
Nystartade ”Nya Bankiren” har precis uppdaterat sin meny med ett vegetariskt alternativ vilket gör att de äntligen kvalar in till turlistan hos Trevlig lunch. Vi tycker givetvis att detta är mycket trevligt, och bestämmer oss för att låta Bankiren stå för veckans första riktigt trevliga lunch!

Menyn upplyser oss om att maten kan dröja någon minut extra då den serveras à la carte - bra med lite förvarning ifall man var av typen som gillar att ta en OTL då och då! Bankiren tillämpar CBM-system* via bardisken och valfri dryck lämnas ut. Nu kanske jag framstår som petig, men om man beställer mineralvatten, vilket man blir erbjuden, så skall man väl få det och inte sodavatten ”på fat”? En lite tråkig start måste jag säga, men nu glömmer vi det och vidare till salladsbordet!

Salladsbordet bjuder på ett mycket trevligt upplägg med fina servetter i skål (kul!), bestick i ställ och för att inte tala om det som fanns att välja bland i förrättsväg; grönsallad, bönröra, oliver, pasta och bröd i trevligt uppställda skålar i lite mindre format än vanligt. Ett smart drag av Bankiren för att inte få den annars vanliga storköks-feelingen på det hela, fräscht!

Precis när vi kände att ”nu borde väl maten komma in?” så kom maten in, inburen proffsigt av servitrisen som lyckades balansera tre stycken tallrikar på bara två armar. Pastan var, precis som Tommy beskrev den; ”..enkel men sådär jävla god som pasta bara kan bli om det är proffs som kan mat som lagar iordning den..”.

Efter maten blev man visad till ”kaffebordet” som förutom pepparkakor(!) även tillhandahöll små skålar med chokladmousse eller fruktsallad. Nu vågade ju dock ingen av oss ta den lite finare efterrätten av lite olika anledningar. Davids anledning var att han inte förstod om den ingick i den vanliga lunchen. Min anledning var att jag kände det som att jag blev den första som ”bröt stapeln” och Tommys anledning vet jag inte.

Bankiren gjorde totalt sett ett mycket gott första intryck på mig och jag kommer säkerligen komma tillbaka igen!

* Check-before-the-meal-system

Tommy
Bankiren säger vi. Hmm.. säger ni. Det sa vi också innan vi väl bestämde oss för att testa detta ”nya” ställe. Det är ju en helt nytt inrättning och har inte så mycket gemensamt med gamla Bankiren. Förutom läget då.

Käkade någon sorts pastarätt som faktiskt var riktigt god för en gång skull (om man inte lagar den själv hemma som igår. Mmmm.. smarr!) speciellt om man strödde lite flingsalt över’t. Flingsaltet var förresten trevligt upplagt i ett fint litet kar. Vi åt och skojade om diverse. Kom att tänka på att det finns en liten skön grej med nya ställen när det gäller rutinerna. Personalen har liksom inte riktigt snackat ihop sig och det blir ofta små obetydliga kommunikationsmissar. Ganska charmigt. Det enda jag kan komma på att anmärka på är nog att det känns lite skumt att beställa mat vid en bardisk. Pluspoäng dock för pepparkakorna. Trevlig jul!